Primii pași pentru un start-up de succes

Ai un start-up sau te-ai gândit să îți deschizi propria afacere în viitor? Știm ca nu e ușor să începi de la 0 și cu siguranță nu e ușor dacă ești singur. Sunt atâția factori de luat în considerare și atâtea decizii încât poate fi copleșitor. Noi venim în ajutorul tău cu o mică ”listă” de sfaturi esențiale care sa te ajute să clădești o bază solidă și să îți pună afacerea în mișcare la început de drum.

1. Începe cu un plan
Ideea de a fi propriul tău șef poate fi foarte tentantă dar înainte de a păși pe acest drum fi sigur că ai o imagine clară asupra ceea ce implică. Începe prin a face un plan în care să fii sigur că ai inclus toate informațiile relevante referitoare la afacerea ta cum ar fi: investiția pe care o poți face la început, timpul pe care îl poți aloca, riscurile care vin cu începerea unui asemenea proiect, etc. Pentru o afacere de succes este necesar să existe un echilibru continuu între obiective, resurse, planurile personale și piață.

2. Asumă-ți riscul
Toți antreprenorii de succes au ajuns la nivelul la care se află prin asumarea unor riscuri. Nu lăsa teama de e eșua în calea visului tău. Câteodată mici eșecuri sunt neccesare pentru a învăța si dezvolta cea mai potrivită strategie pentru afacerea ta.

3. Crează-ți o imagine
Trăim într-o lume digitală și afacerea ta poate să aibă foarte multe de câștigat. Atragerea unui public în spațiul virtual prin crearea unor stategii de marketing eficiente poate crește vizibilitatea afacerii tale și consecutiv conversiile. Interacțiunea continuă, postările relevante, dezvoltarea unui logo, crearea unei pagini web, conștientizarea vis-à-vis de servicile oferite reprezintă una din cele mai ieftine și eficiente metode de a-ți face afacerea cunoscută și de a atrage clienți.

4. Informează-te asupra preverderilor legale
Oricât de mică ar fi afacerea cu care dorești să pornești la drum nu uita să te informezi asupra prevederilor legale. De la înregistrarea afacerii, la formarea unui sistem de contabilitate și până la responsabilitățile față de angajați, ca antreprenori suntem obligați să trecem prin toți pașii necesari ca afacerea să fie la zi cu toate prevederile legale, altfel există riscul de a răspunde legal pentru neconfomitățile afacerii tale. În cazul în care legislația nu este punctul tău forte, poți apela oricând la un consultant specializat pe măsură ce vă conturați compania.

5. Nu te complica
Probabil, ca majoritatea antreprenorilor ai deja o idee despre afacerea visurilor tale. E foarte important să nu te complici și să ai grijă ca ideea ta sa nu devieze în ceva ce nu mai poți controla. În acest fel ai putea ajunge cu un bagaj de idei complexe care nu pot fi puse în practică și cu pierderi economice.
Ca antreprenor începător cel mai important este să păstrezi simplitatea, să creezi un produs/serviciu clar, eficient și sustenabil. O afacere de succes nu se definește prin complexitatea servicilor oferite, ci prin îndeplinirea promisiunilor față de clienți și prin depășirea așteptărilor.

6. Continuă să fii informat
Un antreprenor de succes este mereu informat de nevoile pieței. Cea mai bună abordare este să preluăm informații din mediu în mod continuu. Învață să absorbi fiecare informație relevantă pentru afacerea ta în viața de zi cu zi. Informează-te din grupuri, bloguri și fi sigur că deți cât mai multe informații referitoare la industria în care îți dezvolți afacerea. Pe parcurs, notează-ți fiecare informație, fi organizat și adună opinii referitoare la orice aspect care are relevanță pentru afacerea ta. Există și cursuri speciale în acest domeniu prin care poți învăța de la experți care au trecut prin această etapă și în așa fel vei evita o multitudine de probleme și vei câștiga timp.

7. Evită procrastinarea
Unii antreprenori sugerează să nu începem o afacere până nu deținem toate informațile și nu am pus la punct și ultimul detaliu referitor la afacerea pe care o dorim. Problema cu acestă abordare este că duce la procrastinare. În viața reală nimeni nu are toate informațile și niciodată nu putem fi 100% siguri că ceea ce ne propunem va fi un succes. Crearea unui plan, cercetarea pieței și rezolvarea cadrului legal sunt obligatorii însă dacă așteptăm ca totul să fie pus la punct și să fie perfectă ordine înainte de a lansa afacerea, s-ar putea să ajungem să nu mai ajungem la asta niciodată.